Thailändsk räksoppa med kokos (Tom Kha)
Lättlagad och mycket populär soppa på räkor med lite ”tryck”. Går snabbt att göra och det är lätt att göra till många om du ska ha kalas. Dessutom en utomordentlig rätt att servera på din buffé. Om du känner för mer mat i magen kan du servera den med lite kokt ris.
Detta behöver du till fyra:
2 msk hummerfond
1 msk kantarellfond
5 dl vitt vin
6 hg räkor som du skalar (ska det bli lite elegantare behåller du stjärtarna på räkorna)
2 dl hackade champinjoner
1 burk kokosmjölk (inte light)
8 tunna skivor av färsk ingefära
2 hela frukter av spansk peppar, finhackade
2 msk citrongräs, hackat
1 limefrukt, både rivet skal och juice
salt och peppar efter smak
till servering:
hackad persilja (gillar du koriander tar du det i stället)
citronklyftor att pressa över soppan
Så här gör du:
Koka samman vitt vin och fonder under fem minuter.
Lägg i svampen, ingefära, spansk peppar och citrongräs och koka ytterligare tio minuter.
Häll i kokosmjölk, limejuice och limeskal. Låt koka upp och sjuda i fem minuter. Ta kastrullen av värmen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i räkorna.
Servera direkt. Lägg en citronklyfta på tallrikskanten. Antingen serverar du som en soppa eller som en sås tillsammans med lite kokt ris.