Ostgratinerade löktartletter
Trevligt och lättlagat. Perfekt som förrätt, tillbehör till kött eller fisk eller som mellanrätt. Kan göras helt färdiga innan och frysas för senare tillverkning. Dessutom väldigt billig mat:
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar oivolja
3 stora rödlökar, skalade och skurna i tunna skivor
2 matskedar balsamvinäger
1 matsked grönsaksfond, koncentrerad
salt och peppar efter smak
1 ark färdig smördeg
100 g riven västerbottensost
1 matsked färska rosmarinblad
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in plåyten du ska använda så att den blir varm.
Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i löken, balsamvinäger och fond. Låt koka samman under omrörning till dess att den börjar tjockna och löken är riktigt mjuk. Smaka av med salt och peppar.
Stansa ut ca 1 dm stora ringar med en kaffekopp eller tekopp ur smördegen.
Lägg på lökröran så att det blir ca 1 centimeters fri degkant. Strö över osten.
Ta ut den varma plåten ur ugnen. Lägg på ett bakpapper. Placera de små lökbakelserna på plåten och stoppa i ugnen. Låt baka i tio minuter eller till dess att josten smält och fått färg. strö över rosmarinblad och servera direkt.