Paj med torsk och räkor
Trevlig och väldigt svensk rätt som passar alltid och till alla.
Detta behöver du till fyra
Såsen:
4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk persilja, finhackad
rivet skal av en citron
salt och peppar
Fyllning:
2 hg skalade räkor
4 hg torskfilé, skuren i bitar
1 purjolök, hackad
Potatis ”topping”
6 hg potatis, skalad och tärnad, mjölig potatis
1 ägg
3 msk mjölk
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet till en jämns sås och rör ner mjölk och grädde i omgångar. Låt sjuda 3-4 minuter. Blanda i citronskal och persilja. Salta och peppra.
Koka potatisen i 15-20 minuter så att de blir mjuka Häll av och låt svalna. Mosa ner mjölken och därefter ägget. Salta och peppra. Rör runt så att det inte finns några klumpar.
Smörj en ugnsfast form.
Fördela fyllningen på botten av formen. Häll över såsen. Lägg försiktigt över potatismoset och fördela det som ett lock.
Baka mitt i ugnen i ca 40 minuter eller till dess att pajen har fått fin färg. Servera varm.