Pappardelle med champinjonsås
En av våra favoriter där kantarellfonden ger bred och djup svampsmak liksom den lilla klicken mörk rom. En liten vegetarisk pärla.
Detta behöver du till fyra:
Pappardelle efter aptit
6 dl champinjoner, skurna i skivor
smör och olja att steka i
salt och vitpeppar
till såsen:
1 dl vitt vin
1 msk kantarellfond
1 msk lökfond
1 medelstor gul lök, finhackad
1 kvist timjan
1 msk pressad citron
6 cl mörk rom
1 msk smör
1 msk mjöl
2 dl grädde
persilja till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek svampskivorna till dess att de släppt vätska och fått färg. Salta och peppra.
Ta svampen ur pannan men behåll stekrester och fett som är kvar i pannan.
Lägg i löken och stek den mjuk.
Tillsätt smöret och rör ner mjölet.
Tillsätt vin, fonder, citron, rom och timjankvist. Låt sjuda samman 7-8 minuter. Tag bort timjankvisten och tillsätt grädden.
Låt koka samman till dess att såsen reducerats med ca 1/4. Lägg i svampen och håll såsen varm.
Koka pappardellen två minuter mindre än vad paketet säger i rikligt saltat vatten. Spara lite av pastavattnet och låt pastan ånga torr.
Om såsen känns för tjock så häll i ett par matskedar av pastavattnet.
Blanda pastan med såsen på låg värme och vänd runt då och då.
Servera med lite nyhackad persilja.