Skriv ut recept Skriv ut recept

Parmesangratinerad lax

Krämig och behaglig laxrätt som alla kan laga och verkligen alla gillar.

Detta behöver du till fyra:
6 hg laxfilé utan skinn och ben
1/2 kg blomkål, bara blommorna
3 msk smör
3 msk mjöl
2 dl riven Parmesan
2 dl mjölk
3 dl fet grädde
1 msk pressad citron
3 msk hackad dill
1/2 tsk muskot
salt och vitpeppar efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsfast form med smör eller olja
Koka upp saltat vatten och koka blomkålsblommorna i fyra minuter. Spola dem därefter direkt i iskallt vatten. Låt dem rinna av. Smält smöret och vispa ner mjölet. Häll i mjölken i omgångar och därefter grädden. Låt koka samman 5 minuter. Tillsätt Parmesan, citron, dill och muskot. Smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i mindre tärningar. Blanda laxen med blomkålen. Häll ca 1/3 av såsen i botten på ugnsformen.
Placera laxen med blomkålen i såsen och häll över den resterande såsen.
Gratinera mitt i ugnen i 30 minuter. Blir det för mycket färg så täck med aluminiumfolie.
Servera direkt.