Skriv ut recept Skriv ut recept

Spansk Paella

, ,

Superklassiskt och trots att det innehåller musslor perfekt med rött vin. Kom ihåg att Paella inte ska röras och att det blir en liten stekyta i botten är inget negativt utan anses den bästa delen av Paellan.

Det här behöver du till fyra:
2 msk olivolja
200 g Chorizo, i 1/2 cm tjocka skivor
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprila, finhackad
300 g paellaris (helst ”Bomba”, ”Valencia” eller ”Calasparra”)
1 burk krossade tomater
300 g kycklingfilé i 3 cm tärningar
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk koncentrerad fiskfond
75 cl torrt vitt vin
2 tsk saffranblommor
16 blåmusslor
12 hela räkor med skalen kvar
Persilja och citroner till garnering

Så här gör du:
Stek Chorizon i en stor stekpanna till dess att den får färg. Ta bitarna ur pannan men behåll fettet.
Lägg i lök och vitlök och stek den mjuk.
Stek kycklingen så den får färg, men inte blir genomkokt.
Lägg i riset och blanda så att riskornen blir inoljade.
Häll på fond och vin, krossade tomater, chorizobitarna, paprika och saffran.
Få det att sjuda och sjud i tio minuter utan att röra om.
Nu skall det vara rikligt med vätska kvar.
Tillsätt musslor och räkor och tryck ner dem i riset.
Låt sjuda i tio minuter ytterligare. Ta därefter bort musslor som eventuellt inte öppnat sig.
Kolla om riset är ”al dente”, men inte stenhårt. i så fall häll i en deciliter vatten och låt sjuda fem minuter ytterligare.
Servera direkt och lägg på citronklyftor eller skivor och lite grovhackad persilja.