Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt lax med apelsinsmakande smörsås

Trevlig rätt på lax – och såsen ska du lägga på minnet för den kan du använda till all fisk.

Det här behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé
smör att steka i
salt och peppar till fisken
till såsen:
9 msk smör till lite olika saker
1 stor schalottenlök, finhackad
1 dl torrt vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
Skalet av en stor apelsin
Den pressade saften av en stor apelsin
2 msk vispgrädde
salt efter smak

Så här gör du:
Salta och peppra fisken på båda sidor.
Stek den i varm panna 3 minuter per sida. Sätt fisken åt sidan och håll den varm.
Hetta upp tre msk smör i en tjockbottnad kastrull.
Lägg i löken och stek den genomskinlig.
Lägg i alla vätskor utom grädden och koka samman så att ca hälften reduceras.
Sätt ner värmen och vispa ner grädden. Ta av spisen.
Rör ner 7 msk smör i omgångar. Rör kraftigt och allra sist rör du ner apelsinskalen och smakar av med salt.
Servera fisken omedelbart med såsen och kanske ett gott nykokt ris.
Servera resterande sås i kanna vid sidan.