Pasta Puttanesca
Typisk italiensk sås, som passar med fisk men som ursprungligen är en alldeles egen pastasås.
Detta behöver du till fyra:
Spaghetti efter aptit
4 msk smör i fyra bitar
6 vitlöksklyftor, finhackade
4 ansjovisfiléer, hackade
1 dl torrt vitt vin
2 msk pressad citron
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 burk hela konserverade tomater, krossade
1 tsk torr oregano
1 tsk torr timjan
2 dl svarta oliver
2 msk kapris
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl färska basilikablad
Så här gör du:
Hetta upp smöret i en stor stekpanna.
Tillsätt vitlök och ansjovis. Stek 1-2 minuter.
Häll i vinet och låt koka så att det reducerar något. Lägg i fond, citron, tomater, oregano och timjan.
Låt koka samman ca 10 minuter så att tomaterna faller sönder.
Rör ner oliver och kapris. Smaka av med salt och peppar.
Koka spaghettin al dente i saltat vatten och häll av den och lägg den i såsen. Behövs det så häll på en aning av pastavattnet för att göra konsistensen krämigare. Vänd runt och servera direkt med färska basilikablad.
Det blir bra med ett vitlöksbröd till.
PS. Om du vill ha såsen till fisk sätter du ugnen på 175 grader och placerar fiskbitarna i såsen så att det täcker och bakar i ugnen i tio minuter. DS