Pestobakad lax
Lättlagat och smakrikt. Vi har gjort en liten citron creme fraiche att servera till. Fungerar både till vardag och fest.
Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé med skinnet kvar
1 kvist rosmarin
1 hel skalad vitlöksklyfta
1 msk grovt krossad svartpeppar
2 msk pesto
2 msk pressad citron
1 msk smör och 2 msk rapsolja till stekning
salt efter smak
till såsen:
2 dl creme fraiche
1 msk pressad lime
rivet skal från en limefrukt
1 nypa kajennpeppar
1/2 tsk salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
salta laxen och strö över krossad svartpeppar
Värm oljan och smöret i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du i laxen med skinnsidan ner. Lägg rosmarinen och vitlöken vid sidan i stekpannan. Tryck ner rosmarinen i stekfettet. Stek 3-4 minuter och ös ofta.
Flytta över laxen till ett ugnsfast fat. Bred på pesto och strö över citronen. Baka mitt i ugnen i 10 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Servera laxen med såsen och lite pressad potatis.