Skriv ut recept Skriv ut recept

Pestobakad lax

Lättlagat och smakrikt. Vi har gjort en liten citron creme fraiche att servera till. Fungerar både till vardag och fest.

Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé med skinnet kvar
1 kvist rosmarin
1 hel skalad vitlöksklyfta
1 msk grovt krossad svartpeppar
2 msk pesto
2 msk pressad citron
1 msk smör och 2 msk rapsolja till stekning
salt efter smak
till såsen:
2 dl creme fraiche
1 msk pressad lime
rivet skal från en limefrukt
1 nypa kajennpeppar
1/2 tsk salt

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
salta laxen och strö över krossad svartpeppar
Värm oljan och smöret i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du i laxen med skinnsidan ner. Lägg rosmarinen och vitlöken vid sidan i stekpannan. Tryck ner rosmarinen i stekfettet. Stek 3-4 minuter och ös ofta.
Flytta över laxen till ett ugnsfast fat. Bred på pesto och strö över citronen. Baka mitt i ugnen i 10 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen.
Servera laxen med såsen och lite pressad potatis.