Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är helt enkelt en stek som kokat i porter/mörkt öl. Det ger en mustig smak och vi förhöjer smaken ytterligare med kryddor och bärig sötma. Glimrande söndagsmiddag som lagar sig själv mer eller mindre. Och som gillar ett fylligt och bärigt rött vin.
Detta behöver du:
1 1/2 kg benfritt nötkött (det går med älg också), högrev, fransyska eller rostbiff
1 flaska Guiness starköl
1/2 dl koncentrerad vinbärssaft
1/2 dl koncentrerad hallonsaft
1 matsked HP sås
1 tesked torr salvia
6 krossade enbär
6 krossade svartpepparkorn
2 lagerblad
1 matsked koncentrerad mörk oxfond
2 finhackade vitlöksklyftor
1 stor gul lök skalad och skuren i bitar
1 stor morot skuren i bitar
1 tesked salt
Till såsen:
Buljongen från steken
3 dl grädde
3 cl cognac eller mörk rom
redning efter önskemål
Så här gör du:
Lägg i en stor stekgryta Guinessölen, vinbärssaft, hallonsaft, HP sås, tsalvia, enbär, svartpepparkorn, lagerblad, oxfond, gul lök, vitlök och salt.
Koka upp och lägg i köttet. Låt koka lugnt i 1,5 timme, vänd steken då och då.
Ta grytan från värmen och låt steken ligga kvar i grytan 30 minuter. Tag upp steken och linda in den i folie och låt den vila.
Sila buljongen till såsen. Tillsätt grädden och cognacen och låt koka upp innan du häller i redningen. Red till önskad tjocklek. Kom ihåg att såsen måste sjuda i fem minuter om du reder med mjöl för att få bort mjölsmaken.
Servera med kokt potatis eller kokt pressad potatis. Servera gärna en svartvinbärsgele till. Du kan också koka ihop en liten kompott på njörnbär eller björnbär och blåbär.
Vintips:
Le Preare Appassimento 144.- (Box på 2,25 l) klassisk smak från norra Italien
Louis M. Martini Cabernet Sauvignon (nr 6533) 99.- från Kalifornien med väldigt mycket smak