Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är helt enkelt en stek som kokat i porter/mörkt öl. Det ger en mustig smak och vi förhöjer smaken ytterligare med kryddor och bärig sötma. Glimrande söndagsmiddag som lagar sig själv mer eller mindre. Och som gillar ett fylligt och bärigt rött vin. För att förenkla användningen och tillagandet av det kraftiga älgköttet kör vi på tärningar i stället för ett helt stycke som sedan skivas.

Detta behöver du till fyra:
1 kg benfritt älgkött, högrev, fransyska eller rostbiff, skuret i 5 cm stora tärningar
olja och smör till stekning
1 dl vetemjöl
2 flaskor mörk starköl
1 msk koncentrerad vinbärssaft
1 msk koncentrerad hallonsaft
1 matsked HP sås
1 tesked torr salvia
6 krossade enbär
6 krossade svartpepparkorn
2 lagerblad
1 matsked koncentrerad mörk oxfond
2 finhackade vitlöksklyftor
1 stor gul lök skalad och skuren i bitar
1 stor morot skuren i bitar
1 tesked salt
Till såsen:
Buljongen från steken, silad
3 dl grädde
6 cl mörk rom
redning efter önskemål

Så här gör du:
Hetta upp lite olja och smör i en stor stekpanna. Doppa köttet i vetemjöl så att det täcks runt om. Stek därefter bitarna till dess att de får färg.
Lägg köttet i en stor stekgryta med ölen, vinbärssaft, hallonsaft, HP sås, salvia, enbär, svartpepparkorn, lagerblad, oxfond, gul lök, vitlök och salt.
Koka upp och låt koka lugnt i 2 timmar under lock, skrapa runt ett par gånger under kokningen.
Ta grytan från värmen och låt vila i grytan 30 minuter. Tag upp köttet och linda in det i folie och lägg åt sidan.
Sila buljongen till såsen. Tillsätt grädden och romen och låt koka upp.  Red till önskad tjocklek. Kom ihåg att såsen måste sjuda i fem minuter om du reder med mjöl för att få bort mjölsmaken.
Servera köttet med sås och kokt potatis eller kokt pressad potatis.