Potatis och lökpaj
Ett riktigt gott tillbehör till både kött och fisk. Löken ger en liten sötma som blir väldigt bra.
Detta behöver du till fyra:
5 dl vetemjöl
150 g smör skuret i små bitar
1 äggula
2 matskedar kallt vatten
1 matsked finhackade färska rosmarinblad
3 gula lökar skurna i tunna skivor
200 g potatis, oskalad, skurna i tunna skivor
150g riven Västerbottensost
2 vitlöksklyftor, pressade
2 matskedar olivolja
1 ägg, lätt vispat
6 cl mörk rom
salt och peppar eter smak
1 ägg
1 dl grädde
färsk rosmarin som dekor
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt medan maskinen går först äggulan och sist det kalla vattnet. Salta och peppra en aning. Knåda degen mjuk när du tagit den ur maskinen.
Vispa samman ägget och grädden och smaka av med salt och peppar.
Lägg degen mellan två bakpapper och kavla till en cirkel som är ca 30 cm bred. Lägg den utkavlade degen i kylskåp i 30 minuter.
Värm upp lite olivolja i en stekpanna på låg värme. Stek lökskivorna mjuka och häll över vitlöken och romen. Låt stekas försiktigt i fem minuter ytterligare.
Ta degen ur kylskåpet. Lägg den på bakpapper på en ugnsplåt. Placera ut löken på degen och lämna en 3 cm kant runt om. Strö osten över löken och strö över rosmarin.
Lägg ut potatisen på en arbetsyta och pensla med olivolja och salta och peppra. Placera därefter ut potatisen över löken och osten så att det täcker ordentligt. Vik in kanterna på degen så att det blir som en sarg. Häll över gräddblandningen.
Pensla degens kanter med vispat ägg. Baka mitt i ugnen i ca 30 minuter till dess att degen och potatisen är färdig. Dekorera med färsk rosmarin