Potatissoppa med vit tryffel
Låt oss först säga att den här rätten bygger på att du har vit tryffelolja hemma. Den säljs i de flesta sorterade livsmedelsbutiker. Det är kombinationen av de milda smakerna i soppan och doft och smak från den vita tryffeln som lyfter dig.
Det här behöver du:
2 dl purjolök i normal grovlek, hackad
2 selleristjälkar, hackade
1 matsked olivolja
1/2 kg potatis, skalad och tärnad
2 msk flytande kycklingfond
1 msk flytande kantarellfond
1/2 liter vatten
1/2 liter vitt vin
1/2 dl balsamvinäger
1/2 liter vispgrädde
1 tesked timjan
1/2 kryddmått kajennpeppar
salt och peppar
Så här gör du:
Värm olivoljan i soppkastrullen. Lägg i purjolök, selleri och timjan. Fräs till dess löken mjuknat. Lägg i fonder, vin, vatten, balsamvinäger och potatis. Låt koka 20 minuter. Kör sopan i matberedare eller med stavmixer så att den blir jämn utan några stora bitar. Lägg i kajennpeppar. Koka upp. Tillsätt grädden. Koka upp och ta av värmen. Reglera konsistensen med mer vatten eller grädde om det behövs. Olika potatissorter ger olika tjocklek. Smaka av med salt och peppar. Servera het och droppa i tre droppar vit tryffelolja i sopptallriken innan soppan hällts upp. Du kan om du vill droppa oljan på några brödkrutonger som du lägger i tallriken innan serveringen. Dekorera med några tunna skivor purjolök på toppen.