Skriv ut recept Skriv ut recept

Egentligen inte så svårt. Underbart läckert både att se på och att bjuda på. Passar till din grillade lax, till rostbiffen i skivor eller till kyckling. Vi njuter av den som den är med såsen på creme fraiche och pepparot. Men det är ju personligt vad man tycker om. Det passar i alla fall förträffligt med ett glas Beaujolais med både frukt och friskhet.
Detta behöver du:
4 nya rödbetor
2 matskedar nypressad citronjuice
2 matskedar ströbröd
100 g smält smör
1 dl vetemjöl1 tesked salt
3 dl mjölk
2 stora äggulor
5 äggvitor
1 matsked socker
till såsen
2 dl creme fraiche
1 matsked nyriven pepparot
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Lämna kvar ett par centimeter av stammen och hela roten på rödbetorna. Bortsa dom rena under kallt vatten, Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Lägg i en tesked salt. Koka upp och låt det sedan sjuda ca 20 minuter eller till dess att de är mjuka. Skölj omedelbart i kallt vatten. Kyl sedan i kylskåp.
Ta bort stam och rot från rödbetorna och skala dem. Skär i bitar och kör tillsammans med citronjuicen i en matberedare till en slät mousse.
Sätt en plåt längst ner i ugnen och ta bort andra plåtar och galler i ugnen. Sätt temperaturen på 225 grader.
Stoppa fyra små ugnsfasta portionsskålar (cocotter) i frysen några minuter. Smält under tiden smöret. När formarna är kalla ta dem ur frysen och pensla insidan med det smälta smöret. På så sätt vet du att smöret fastnar på alla ställen. Ställ därefter formarna åt sidan i rumstemperatur.
Lägg mjöl och salt i en kastrull och sätt på värmen tillsätt mjölken lite i sänder under vispning. När all mjölk är nerrörd låter du det koka försiktigt i tre minuter så att mjölsmaken försvinner. Ta bort från värmen och för över till en stor blandningsskål. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Allra sist vänder nu ner sockret lugnt och stilla så att det fördelar sig.
Rör ner rödbetsmoussen och äggulorna i mjölblandningen.
Vänd försiktigt ner ca en fjärdedel av äggvitan i rödbetsblandningen. Därefter lika försiktigt resten av äggvitan.
Smula ner ströbrödet i fde smorda formarna så att det fastnar på smöret i botten och på kanterna.
Lägg försiktigt rödbetssmeten i formarna. Fyll till 3/4. Stöt till formarna så att smeten sätter sig och ytan blir jämn.
Placera cocotterna på plåten i ugnen. Stäng dörren till ugnen och låt den till varje pris vara stängd. Sänk direkt temperaturen till 175 grader.
Baka i 40 minuter. Är du osäker så stoppa en sticka och testa om det fastnar. Men det gör du inte förrän efter 40 minuter. Risken är annars att soufflen sjunker ihop.
Blanda samman creme fraiche och pepparot och smaka av med salt och peppar.
Servera i det sammanhang du gillar eller bara varma för sig själv som en riktig vegetarisk primörrätt.
Vinförslag
Beaujolais-Villages (nr 5003) 79.-
Morgon (nr 5106) 89.-