Rom toddy
En riktig klassiker när du känner att du ska hantera både kyla och vintermörker och vill ha smaken av karibisk sommar i munnen. Och efter några sekunder får känna värmen från en kritvit sandstrand på sydliga breddgrader. Så här enkelt är det att lyckas med det.
Det här behöver du till en person (multiplicera för flera):
2 dl kokande vatten
6 cl cognac
2 teskedar brunt farin
1 tesked smör (detta är själva grejen. Hoppa inte över smöret)
2 teskedar pressad citron
lite riven muskot
en nypa kanel
en nypa ingefära
en nypa malen kryddpeppar
kanelstång till dekoration
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser utom vatten och cognac till en pasta i matberedaren. Lägg det i en kopp. Häll över det kokande vattnet och rör till dess att det lösts. Tillsätt cognacen. Dekorera med en kanelstång och drick försiktigt. Lär kurera både förkylningar och annat. Tillsatsen av citron till rom startade i engelska flottan redan på 1700 talet när man upptäckt att citron hjälpte till att hindra skörbjugg, en vanlig bristsjukdom ombord. En engelsk kapten kom på att ingen ville ha citron men alla ville ha rom. Så han blandade helt enkelt citron i romen. Smart.