Skriv ut recept Skriv ut recept

Rysk biff stroganoff

Det finns många historier om hur biff stroganoff nådde västvärlden. Det enda man är överens om är att den kommer från Ryssland. Det gör det här receptet också.
Det här behöver du till fyra hungriga:
1 msk olivolja
20 g smör
1 stor lök, skalad och skuren i tunna skivor
250 g skogschampinjoner, skurna i skivor
500 g biffkött skuret i strimlor på tvären (Skiva först i 1/2 cm tjocka skivor och skär därefter på längden i 1 cm breda strimlor)
6 cl mörk rom
1 msk koncentrerad köttfond
1 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
1 tsk dijonsenap
3 dl creme fraiche
1 dl finhackad bladpersilja
en massa potatismos, laddad med rikligt med smör, salt, peppar och generöst med pepparrot
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i löken och stek den mjuk. Lägg i svampen och stek den med löken på lite lägre värme i tio minuter. Salta och peppra och lägg över lök och svamp i en egen skål utan att rengöra stekpannan.
Lägg i biffstrimlorna och stek på medel värme i 5 minuter.
Häll romen över biffen och låt vätskan nästan koka bort.
Lägg i fond, vin och lagerbladet. Skrapa med en träspatel så att du får upp allt som ligger på botten.
Koka samman 3 minuter.
Lägg tillbaka svamp och lök i stekpannan. Koka samman i tre minuter och rör därefter ner creme fraiche och persilja. Ta av värmen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos och något grönt.