Rysk kålsoppa
En klassisk rätt som passar den svenska vintern som en handske. En rykande varm och fyllig soppa med stor smak värmer både kropp och själ. Dessutom är det en utmärkt kamrat till vinet. I mångt och mycket lagar den sig själv. Passar också utmärkt som bjudmat till söndagsmiddagen. Många tycker om det och det är lika lätt att göra lite mer av soppan.
Det här behöver du:
1/2 kg mager malet nötkött
1 burk krossade tomater
2 dl tomatjuice
1 dl mörk oxfond koncentrerad
2 medelstora morötter skalade och skurna i mynt
2 stora gula lökar skalade och hackade
2 matskedar balsamicovinäger
2 lagerblad
1/2 tesked nymalen svartpeppar
2 teskedar salt
2 liter vatten
3 finhackade vitlöksklyftor
1 stort vitkålshuvud, rensat och skuret i tunna skivor
3 dl creme fraiche
det rivna skalet från två apelsiner
Så här gör du:
Koka upp hälften av vattnet och lägg i det malda köttet. Se till att det fördelar sig och inte är klumpar. Lägg i tomater, tomatjuice, oxfond, morötter, lök, balsamicovinäger, lagerblad, salt och peppar.
Låt sjuda på låg värme i 30 minuter. Skumma då och då ytan från köttsafter. Lägg i kålen och vitlöken samt resten av vattnet. Låt koka lugnt i ca 20 minuter. Kolla att kålen är mjuk och fin. Då är soppan färdig. Plocka bort lagerbladen.
Riv apelsinskalen och blanda med creme fraichen. Servera soppan i djup talrik eller skål. Lägg i en klick av apelsin creme fraichen.