Skriv ut recept Skriv ut recept

Salmorejo (spansk soppa)

En kall soppa, som är otroligt lätt att bereda. Kan vara en fin förrätt eller ett trevligt tilltugg till ett glas vin.
Detta behöver du till fyra:
2 förpackningar krossade tomater
150 g torrt vitt bröd
1 dl vitt vin
4 vitlöksklyftor, pressade
5 cl sherryvinäger
2 dl olivolja
salt och peppar
4 ägg
150 g torkad skinka av bra kvalitet, skuren i skivor och därefter i små bitar.
Så här gör du:
Koka äggen hårda. Sju minuter blir bra, då har du lite mjukare gula. Skala och dela äggen i halvor.
Bryt brödet i mindre bitar och lägg det med vinet i en matberedare. Kör till en pasta och låt svälla. Lägg i vitlök, tomater, sherryvinäger och kör samman. Häll i oljan långsamt medan du kör matberedaren. Låt köra en minut efter att allt kommit i.
Servera soppan kall. Lägg i ägghalvor och strö den torkade skinkan runt om. Väldigt spanskt.