Salmorejo (spansk soppa)
En kall soppa, som är otroligt lätt att bereda. Kan vara en fin förrätt eller ett trevligt tilltugg till ett glas vin.
Detta behöver du till fyra:
2 förpackningar krossade tomater
150 g torrt vitt bröd
1 dl vitt vin
4 vitlöksklyftor, pressade
5 cl sherryvinäger
2 dl olivolja
salt och peppar
4 ägg
150 g torkad skinka av bra kvalitet, skuren i skivor och därefter i små bitar.
Så här gör du:
Koka äggen hårda. Sju minuter blir bra, då har du lite mjukare gula. Skala och dela äggen i halvor.
Bryt brödet i mindre bitar och lägg det med vinet i en matberedare. Kör till en pasta och låt svälla. Lägg i vitlök, tomater, sherryvinäger och kör samman. Häll i oljan långsamt medan du kör matberedaren. Låt köra en minut efter att allt kommit i.
Servera soppan kall. Lägg i ägghalvor och strö den torkade skinkan runt om. Väldigt spanskt.