Siciliansk fiskgryta
Klassisk fiskrätt där vi har kombinerat lax och gös, men där du kan använda vilken fast fisk du gillar eller hittar. Smaken sitter i grytan.
Detta behöver du till fyra:
1 rödlök, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
1/2 fänkålsrot, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili utan kärnor, finhackad
2 kvistar timjan, finhackade
3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
400 g passerade tomater
1 bifftomat, utan kärnor, skuren i strimlor
2 dl nypressad apelsinjuice med fruktkött
2 msk koncentrerad fiskfond
200 g laxfilé i bitar
200 g gösfilé i bitar
saften från en citron
Rivet skal av en citron
Hackad bladpersilja till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp olja i en stor kastrull. Lägg i lök, selleri, fänkål, vitlök, timjan och chili. Låt steka mjuk.
Lägg i vin, apelsinjuice, passerade tomater, tomatstrimlor och fond och koka upp. Låt koka under lock under 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna, pressad citron och citronskal och låt fisken sjuda i grytan i ca 10 minuter.
Servera med ett gott bröd och ett nykokt ris.