Smördegsinbakad lax
Lite lyxigare variant, som vi älskar att servera vid bordet. Vi tar in den hel från ugnen och skär sedan skivor vid bordet och serverar med såsen som hör dit.
Detta behöver du till fyra:
Fisken:
600 g laxfilé i ett stycke, ungefär jämntjock. Inget skinn och inga ben
1 färdig smördegsrulle, utkavlad så att den blir så tunn som möjligt
1/2 l frusen hackad spenat (utan redning eller liknande)
1 vispat ägg att pensla med
Salt och peppar efter smak
Citronskivor till serveringen
Såsen:
1 dl dijonsenap
3 dl majonnäs
saften från 1 citron
1 dl gräslök, finhackad
2 dl persilja, finhackad
1 dl färsk dragon, finhackad
1 tsk honung
salt och peppar eftersmak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samman ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar. Dela upp den i två lika delar.
Salta och peppra laxen runt om.
Lägg ut lite spenat där laxen ska ligga (ca hälften av spenaten).
Sprid ut den ena halvan av såsen över laxen. Lägg resten av spenaten ovanpå.
Vik samman smördegen så att det blir ett tätt paket.
Pensla paketet med det vispade ägget.
Placera paketet på bakpapper på en plåt.
Placera mitt i ugnen och baka ca 25 minuter. Det är färdigt när det blivit gyllenbrunt och upp-puffat.
Servera nybakat vid bordet, skivat med en mycket vass kniv. Servera resterande sås separat på tallriken. Lägg några citronskivor på tallriken.