Skriv ut recept Skriv ut recept

Härligt gott och traditionellt. Lika gott till vardags som till fest.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar gös, ca 125 g vardera
4 msk smör
salt och peppar efter smak
4 normalstora morötter
2 msk hackad persilja
2 selleristjälkar
1 gul lök
1 msk finhackad färsk timjan
1 msk finhackad dill
1 kg potatis
2 dl vitt vin
1 msk pressad citron
1 msk koncentrerad fiskfond
1 lagerblad
2 dl grädde
1 msk smör
1 msk mjöl till redning
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala och skiva morötter, selleri, lök och potatis.
Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Lägg i lökringarna först och stek dem mjuka. Lägg i resten av grönsakerna och lagerbladet. Salta och peppra, sänk värmen och lägg på lock. Låt steka tillsammans i femton minuter. Rör om då och då.
Flytta grönsakerna till en skål. Håll dem varma. Kasta bort lagerbladet. Lägg i 2 msk smör i samma stekpanna utan rengöring. Höj värmen. Salta och peppra gösen runt om. Stek gösen fem minuter på vardera sidan.
Lägg fisken åt sidan och håll den varm. Lägg i 1 msk smör och 1 msk mjöl i stekpannan och rör om. Vispa ner vinet tillsammans med citron, dill och timjan samt fiskfonden. Låt koka samman några minuter och tillsätt därefter grädden. Smaka av med salt och peppar och låt koka upp.
Servera rotfrukterna och placera fisken över. Häll över sås och strö över lite persilja.