Skriv ut recept Skriv ut recept

Lättare att laga än du kan tro och en finfin förrätt eller bara ett tilltugg till ett glas vin i vänners lag.
Detta behöver du till fyra:
1 paket rispapper till vårrullar (finns i alla större matbutiker)
olivolja att steka i
frityrolja att koka rullarna i (vanlig neutral olja)
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
3 dl champinjoner, skivade
2 dl spenat, hackad
2 jalapenos, finhackade
1 msk pressad citron
2 1/2 dl riven Västerbottensost
1 msk mörk rom eller cognac
1 msk koncentrerad kantarellfond
salt och peppar efter smak
Till såsen:
3 dl gräddfil
1 tsk salt
1 msk het chilisås
1 msk pressad citron
Så här gör du:
Blanda samman alla ingredienserna till såsen och ställ den kallt.
Häll 4 msk olivolja i en kastrull. När oljan är varm lägger du i löken. Stek den mjuk. Lägg därefter i vitlök, spenat, jalapenos, svamp,citron, fond och mörk rom. Smaka av med salt och peppar. Koka samman under ett par minuter. Lägg därefter i osten och rör om. Låt koka samman i tio minuter.
Ta fram rispapperna. Lägg en rejäl matsked av röran på varje papper. Vik in sidorna över röran och rulla den framåt till en rulle. Tryck samman den så att den blir tunnare. Doppa en hand i kallt vatten och stryk över papperet där det ska förslutas. Då klistrar rispapperet ihop sig och du har en stängd rulle.
Häll frityroljan i en kastrull. Det ska vara ca 3 cm djupt. Hetta upp den så att den börjar bubbla. Då är den klar.
Lägg i rullarna en i sänder och låt dem fritera till dess att de får gyllenbrun färg. Ta upp dem med hålslev och lägg på ett nät eller ett stycke hushållspapper så att fettet rinner av. Upprepa till dess att du friterat alla rullarna.
Servera rullarna varma tillsamman med såsen.