Soppa på palsternacka och persilja
En helt underbar soppa, som fungerar i alla sammanhang. Vegetarisk och nyttig dessutom. Det kan vara som förrätt på festen eller som en lunchrätt till vardags.
Detta behöver du till fyra:
3 msk smör
2 stora purjolökar, bara det gröna och ljusgröna, skurna i strimlor och sedan i centimeterstora bitar
2 msk olivolja
6 hg palsternacka, skalad och hackad (ta bort riktigt hårda bitar om du hittar sådana)
skalet av en citron i långa strimlor (använd osthyvel)
1 tsk salt
4 dl vitt vin
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1 l finhackad persilja (det ska vara så mycket, men inte hoppressad utan bara som den är)
2 msk pressad citron
3 dl grädde
svartpeppar efter smak
Hackade rostade pinjenötter till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och rör om. Låt steka på medelvärme till dess löken mjuknar. Den ska inte få färg.
Lägg i palsternackan och olivoljan. Blanda ordentligt och tillsätt saltet och citronskalen. Lägg i vin, citron och fond och låt koka 40 minuter.
Ta bort citronskalen och lägg i persiljan. Låt koka upp och passera sedan soppan i omgångar i en matberedare så den blir helt slät.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Låt koka samman och koka till dess soppan tjocknar. Red den eventuellt med lite majsredning. Smaka av med salt och peppar. Servera och strö över rostade hackade pinjenötter.