Skriv ut recept Skriv ut recept

Torsk med sås på basilika och tomat

Klassiskt, gott och mycket inbjudande. Suveränt lättlagat och för säkerhets skull går det fort. Kan inte bli bättre.
Detta behöver du till fyra:
Till såsen:
2 msk olivolja
1/2 tsk krossade rosépepparkorn
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk nyriven pepparrot
1/2 liter körsbärstomater i halvor
1 dl vitt vin
2 msk pressad citron
1 tesked rivet citronskal
2 dl hackad basilika

1 msk smör
salt och peppar
Till torsken:
2 msk olivolja
4 portionsbitar torskrygg
salt och peppar
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor stekpanna.
Lägg i vitlök och rosépeppar och stek till dess att löken får färg. Lägg i tomaterna och stek dem till dess att de börjar tappa vätska och skrumpnar. Det tar ca 10 minuter. Lägg i vinet och rör samman. Tillsätt basilika, pepparrot, rosépeppar, citronsaft och citronskal och koka samman i två minuter. Rör ner smöret så att såsen blir simmig. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm, men inte kokande.
Hetta upp olja i stekpannan (sådan som det inte fastnar i). Salta och peppra torsken runt om. Hetta upp oljan. Stek torsken i fem minuter och vänd den försiktigt och stek fem minuter på andra sidan.
Lägg upp torsken och häll över såsen. Servera direkt.