Skriv ut recept Skriv ut recept

Spansk fläskfilé

Utomordentligt lätt att laga. Dessutom nästan nyttigt och med mycket smaker, som faktiskt får oss att tänka på Spanien, som ju är det land i Europa som lyckats bäst med sitt fläskkött.
Detta behöver du till fyra:
6 hg fläskfile, från den tjocka sidan
salt och peppar till köttet
2 msk olivolja till stekning av köttet
såsen:
2 vitlöksklyftor, skalade, krossade och därefter finhackade
2 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk salvia
1/2 fänkålsrot, skuren i små tärningar
2 msk koncentrerad kantarellfond
2 dl torrt vitt vin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp oljan till köttet i en stor stekpanna. Det ska vara osande hett. Skär köttet i skivor, 1 1/2 cm tjocka. Stek dem i ett lager. Stek 2 minuter per sida. Ta därefter köttet ur pannan och håll köttet varmt. Sänk värmen något.
Lägg i den resterande oljan utan att göra pannan ren. Lägg i fänkålsroten och stek under omrörning ca 4 minuter. Skrapa upp allt som kan ha fastnat i botten från stekningen. Lägg i alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.Låt koka till dess att hälften av vätskan har avdunstat.
Servera köttet med ett par skedar av såsen och i Spanien får du en grön sallad vid sidan.