Spansk fläskfilé
Utomordentligt lätt att laga. Dessutom nästan nyttigt och med mycket smaker, som faktiskt får oss att tänka på Spanien, som ju är det land i Europa som lyckats bäst med sitt fläskkött.
Detta behöver du till fyra:
6 hg fläskfile, från den tjocka sidan
salt och peppar till köttet
2 msk olivolja till stekning av köttet
såsen:
2 vitlöksklyftor, skalade, krossade och därefter finhackade
2 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk salvia
1/2 fänkålsrot, skuren i små tärningar
2 msk koncentrerad kantarellfond
2 dl torrt vitt vin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Hetta upp oljan till köttet i en stor stekpanna. Det ska vara osande hett. Skär köttet i skivor, 1 1/2 cm tjocka. Stek dem i ett lager. Stek 2 minuter per sida. Ta därefter köttet ur pannan och håll köttet varmt. Sänk värmen något.
Lägg i den resterande oljan utan att göra pannan ren. Lägg i fänkålsroten och stek under omrörning ca 4 minuter. Skrapa upp allt som kan ha fastnat i botten från stekningen. Lägg i alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.Låt koka till dess att hälften av vätskan har avdunstat.
Servera köttet med ett par skedar av såsen och i Spanien får du en grön sallad vid sidan.