Skriv ut recept Skriv ut recept

Spanska croquetter med fin sås

Perfekta tapas som du lagar med lite fingerfärdighet. Servera dem gärna varma med den kalla såsen. Delikat!

Detta behöver du till fyra:
4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk kantarellfond
2 msk persilja, finhackat
3 skivor rökt skinka, finhackat (gärna spansk och inte påläggstunna skivor)
1 stor vägg, vispat
2 dl ströbröd
salt och peppar
till såsen:

3 dl creme fraiche
1 msk kantarellfond
3 droppar Tabasco
1 dl majonnäs
1 msk tomatpuré
2 msk finhackad dill
1 tsk salt

Så här gör du:
Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet under omrörning. Vispa ner mjölken och grädden i omgångar. Tillsätt fonden.
Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ca fem minuter. Tillsätt persilja och skinka
Häll upp blandningen på ett fat och ställ kallt så att det svalnar helt.
Hetta upp oljan i en ”non-stick” stekpanna.
Lägg det vispade ägget på en djup tallrik och ströbrödet på en annan.
Forma skinkblandningen till runda bullar med en matsked. Vänd försiktigt bullarna först i ägget och sedan i ströbrödet.
Stek bullarna i oljan till dess att de får fin gyllene färg. (Stek några i sänder så att de inte går sönder.) Vänd därefter till dess att du får färg runt om.
Lägg på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.
Blanda samman såsen. Servera Croquetterna med såsen när de svalnat något.