Grön sparris med dressing
Detta är ingen sallad i meningen att det ingår sallad utan att du gjort en dressing som du serverar sparrisen med så att den i sig bli en sallad som rätt eller tillbehör. Det blir riktigt bra och sparrisen vaknar till liv med fina smaker.
Det här behöver du till fyra:
Vatten och salt till kokningen av sparrisen
1 matsked socker
16 gröna sparrisar
1 pressa citroner
1 matsked vitvinsvinäger
2 matskedar Dijon senap
4 matskedar olivolja
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Gör ett isbad med kallt vatten och istärningar. Det ska vara stort nog för att rymma sparrisen. Skär av 2 cm längst ner på sparrisen och lägg den därefter i isbadet innan den ska kokas. Det gör att sparrisen vaknar ur något som ibland kan vara en sparriskoma.
Koka upp vatten med salt och socker. Lägg i sparrisen direkt från isbadet. Spara vattnet i isbadet. Koka i fyra minuter, Ta därefter upp sparrisen och lägg den direkt i isbadet igen. Rör om så att den verkligen kallnar direkt. Viktigast av allt är att du sedan torkar sparrisen riktigt ordentligt så att det inte finns vatten kvar.
Blanda i en skål citronsaft, vitvinsvinäger och senap samt salt och peppar. Blanda i olivoljan under kraftig omrörning så att dressingen tjocknar. Smaka av om du vill ha mer salt.
Täck den torkade sparrisen med dressing och låt ligga ca 10 minuter. Servera därefter direkt. Du kan ha en grillad lax eller en kryddig korv vid sidan. Eller bara ett gott bröd som du rostat och därefter rivit mot en halv vitlöksklyfta.