Indisk laxsallad
Härligt kryddig och matig laxsallad som blir lika bra som en förrätt, på toast eller som en huvudrätt. Otroligt lätt att laga. Passar också riktigt bra med ett fruktigt vin med söta dofter, men kraft i syra och tanniner.
Detta behöver du till fyra:
1 tesked mald kummin
1 tesked mald koriander
1/2 tesked torr timjan
1/2 tesked krossade fänkålsfrön
1/2 tesked svartpeppar
1/4 tesked kanelpulver
1/8 tesked malda nejlikor
4 laxfilébitar i portionsstorlek med skinnet kvar
1 tesked salt
1 matsked olivolja
1 dl naturell youghurt
4 citronklyftor
grön sallad
olivolja
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de första 8 ingredienserna i en skål. Strö salt på laxfiléerna och täck dem med kryddblandningen. Värm oljan i en stekpanna så det blir het. Stek med skinnsidan upp i fem minuter eller till dess att fisken fått en gyllenbrun färg. Vänd fileerna om och stoppa in stekpannan i ugnen. Låt baka i tio minuter.
2. Ta fisken ur ugnen. Ta bort skinnet. Skär med vass kniv i stora skivor om du inte vill servera laxen hel. Placera salladen på tallriken och drissla över lite olivolja. Lägg fisken på salladen och lägg på en klick youghurt samt dekorera med en citronskiva.