Stek med Yorkshire pudding och engelsk ”gravy”
Den typiska engelska söndagsmiddagen, som man äter efter en långpromenad som gärna innehåller ett eller ett par pubbesök medan steken bakas i ugnen. Riktigt gott. Särskilt efter en promenad.
Detta behöver du till fyra hungriga:
200-300g stek per person
Potatis och sallad att servera vid sidan av
Yorkshire pudding:
1 1/2 dl helfet mjölk
3 stora ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 msk smör
Engelsk gravy:
1 msk koncentrerad köttfond
1 msk koncentrerad grönsaksfond
75 g smör
2 dl vitt vin
1 msk pressad citron
3 msk mjöl
2 dl vatten
2 kvistar färsk timjan
Så här gör du:
Steken kör du med kryddor i ugnen med köttermometer. Du kan välja lamm, gris eller oxkött allt efter smak. I England kör man steken riktigt länge.
Yorkshire pudding:
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda samman allt utom smöret som till en pannkakssmet. Börja med mjölet och häll i mjölken i omgångar till en jämn smet. Sedan ägg och salt.
Lägg smörklickar i en muffinsplåt eller om du har ugnsfasta muffinsformar.
Ställ dem i ugnen till dess att smöret smält och börjar brynas.
Häll i smet till hälften i formarna i smöret och ställ tillbaka i ugnen. Låt baka ca 25 minuter eller till att de rest sig och fått ordentlig färg.
Engelsk Gravy:
Smält smöret och rör i mjölet. Blanda i vinet och därefter fonderna och citronen.
Lägg i timjan och koka samman några minuter.
Häll i vattnet och låt sjuda under lock i 20 minuter.
Ta bort timjankvistarna.
Servera din stek i skivor. Tranchera gärna vid bordet. Yorkshirepudding lägger du på tallriken. Såser serverar du i kanna så att alla kan ta själv.
Stekt potatis passar riktigt bra till och gärna något grönt i form av en grön sallad.