Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt hälleflundra med kapris, ansjovis och vitlök

Klassiskt recept med en lite ”svensk” twist med ansjovisen. Gillar du inte ansjovis går det bra utan (men inte lika bra).
Det här behöver du till fyra:
2 msk olivolja
2 msk smör
8 hg filé på hälleflundra i fyra posrtionsbitar
salt och peppar
6 ansjovis filéer
1 msk pressad vitlök
2 msk avrunnen kapris
2 dl vitt vin
1 msk pressad citron
2 msk extra smör till såsen
hackad persilja till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp en stor stekpanna med 2 msk olja och smör.
Salta och peppra fisken runt om. Stek den när pannan blivit ordentligt varm. Vänd när fisken fått färg. Bekymra dig inte om den är genomkokt.
När båda sidorna är stekta flyttar du försiktigt fisken till ett ugnsfast fat och ställer den i ugnen.
Sänk värmen, men rengör inte stekpannan. Lägg i vitlök och ansjovis och stek det medan du rör med en gaffel så att ansjovisen smälter sönder. Tillsätt därefter vinet och låt det koka samman med vitlök och ansjovis till dess att vätskan reducerats till hälften. Häll i citronen och lägg i kaprisen. Rör ner det extra smöret och smaka av med salt och peppar.
Ta fisken ur ugnen och lägg den tillbaka i stekpannan. Ös sås ver fisken så att den är helt täckt. Strö över hackad persilja och servera.