Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt kyckling med vitlöksfrästa svampar

Klassisk mat, som passar de allra flesta. Lätt att laga.

Detta behöver du till fyra:
4 kycklingbröstfiléer
1 l champinjoner, skurna i tunna skivor på längden
3 vitlöksklyftor, hela – skalade
2 kvistar timjan
1 kvist dragon
100 g smör (till två saker)
2 msk neutral olja
1 msk pressad citron
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Smält 1 msk smör och 1 msk olja i en het stekpanna. Lägg i timjan och rosmarin.
Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen 4-5 minuter per sida. Ös då och då så att kycklingen sköljs över av smöret.
Lägg kycklingen med kryddorna i ett ugnsfast fat. Ställ mitt i ugnen till dess att kycklingen får temperatur på 69 grader. Ta ut kycklingen och låt den vila några minuter. Normalt tar det inte mer än 15 minuter i ugnen:
Hetta upp resten av smör och olja i en stekpanna. Lägg i de hela vitlöksklyftorna och den pressade citronen. Låt steka till dess att du känner att vitlöken börjar ge doft. Då lägger du i svampen och saltar och pepprar. Låt steka till dess att svampen släpper vätska och krymper samman något. Ta bort vitlöksklyftorna.
Servera kycklingen, eventuellt i skivor, med svampen och vitlökssmöret.
Fungerar bra med en sallad och en god potatis för den hungrige.