Skriv ut recept Skriv ut recept

Grön sparrissoppa med pepparrotsgrädde

,

Klassisk härlig mat som passar lika bra till fest som till vardag.

Detta behöver du till fyra:
12 gröna sparrisstjälkar
1 morot, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 msk hackad persilja
rivet skal av en apelsin
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 msk kantarellfond
1 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 msk mjöl till redning
2 msk smör till redning
salt och peppar
Grädde och riven pepparrot till serveringen

Så här gör du
Koka sparrisen i ca 10 minuter. Spara knopparna till serveringen.
Hetta upp oljan. Mjuka löken och lägg i selleri , persilja och morot. Stek på medelvärme ca 5 minuter. Häll i vin, vinäger, fond och apelsinskal. Koka samman ca 20 minuter. Lägg i de kokta sparrisbitarna (inte knopparna). Kör allt i en matberedare eller blender till en slät sås.
Sila såsen. Rör ner mjölet i smält smör och rör ner sparrissåsen. Koka upp så att såsen tjocknar. Häll i grädden och koka vidare under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera i djup tallrik eller skål och lägg i sparrisknopparna. Lägg i en klick lättvispad pepparrotsgrädde.