Stekt lax med njutbar svampsås
Vi har inspirerats från det finska köket. En riktigt bred svampsmak är perfekt med den stekta laxen.
Det här behöver du till fyra:
1 l rensade champinjoner skurna i halvor
600 g laxfilé med skinn
1 dl olivolja
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 msk lökfond
2 dl vispgrädde
1/2 tesked torkad timjan
1/2 tesked torkad rosmarin
salt och peppar efter smak
Redning till önskad tjocklek
rosmarin till serveringen
Så här gör du:
Laxen:
Stek laxen med skinnsidan ner i en het kastrull med olja och smör. Salta och peppra och täck direkt med metallfolie. Låt steka 6-7 minuter. Det gör inget om skinnet blir hårt stekt.
Såsen:
Värm olja med smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i svampen och låt den steka under omrörning till dess att den släpper vätska och doftar gott av svamp. Tillsätt det vita vinet. Låt koka i tio minuter. Kör svampen med stavmixer eller i blender till en slät sås. Koka upp igen i kastrullen. Tillsätt svampfond och samt kryddor. Låt koka under omrörning då och då i fem minuter. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red till önskad tjocklek. Servera med den stekta laxen och en grön sallad. En kvist rosmarin ger fin doftanknytning.