Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt rådjursfilé med rödkålssallad och pepparsås

Vilt kan man numera köpa hela året. Rådjursfilé kan du handla fryst och det fungerar alldeles strålande. Egentligen är receptet mycket lätthanterat.
Detta behöver du till fyra:
Till köttet:
4 portionsbitar av rådjursfilé på 150 g vardera
2 msk neutral olja
20 g smör
2 gröna äpplen, skalade och därefter skurna i tio klyftor per äpple
15 gröna pepparkorn
30 g smör
10 cl torrt vitt vin
1 dl blandad svampfond (med 1 del koncentrat och 4 delar vatten)
8 cl balsamvinäger
salt och peppar efter smak
Till kålen:
1/4 rödkålshuvud. tunt strimlat
1 medelstor rödlök, skalad och skivad lövtunt
2 röda äpplen med skal, skurna i tunna klyftor
1 msk valnötsolja
4 cl balsamvinäger
5 cl vatten
2 msk svartvinbärsgele
1 tsk salt och 1/2 tsk peppar efter smak
Så här gör du:
Gör rödkålssalladen dagen innan.
Värm vattnet och lös gelen i det varma vattnet. Blanda i oljan, balsamvinäger och salt och peppar.
Blanda samman kål, lök och äpplen i en stor skål. Rör ner dressingen och vän så att dressingen kommer igenom. Ställ kallt under natten.
Värm en stekpanna till hög värme. Lägg i oljan. Stek filéerna så att de får färg runt om. Sänk värmen. Lägg i smöret och vänd filéerna i smöret. Låt sedan köttet steka i 10-12 minuter på lägre värme. Vänd då och då. Lägg köttet år sidan under folie så att det håller värmen.
I stekpannan lägger du i det resterande smöret och höjer värmen. Stek äpplena så att de får färg och börjar karamellisera. Lägg i de resterande ingredienserna till såsen och låt koka runt äpplena i 10-15 minuter.
Lägg i köttet i äppelsåsen och vänd det några gånger så att det täcks. Häll i eventuell köttsaft som runnit från köttet när det vilat.
Servera köttet skivat mer lite av såsen och kålsalladen. Det blir bra med din favoritpotatis. Vi älskar att göra små potatisgratänger i ugnen i portionsformar.