Stekt torsk och syrlig smörsås med apelsindoft

Hittar du en bra bit torskrygg utan skinn och ben är detta ett enkelt och utsökt litet recept.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar torskrygg, totalt ca 600 g
3 + 2 msk smör
2 msk rapsolja
1 stor citron
Det rivna skalet av en stor röd apelsin (fint rivet s.k. zest)
1 skivad salladslök
salt och peppar
Så här gör du:
Lägg 3 msk smör i en stor stekpanna med teflonyta. När smöret smält lägger du i oljan. Vispa runt och pressa i all saft från citronen. Vispa mycket starkt så att blandningen tjocknar en aning.Låt det bli ordentligt varmt.
Lägg i fiskbitarna och stek fem minuter på ena sidan. Salta och peppra på båda sidorna under stekningen. Vänd försiktigt och stek fem minuter på andra sidan. Stektiden kan variera beroende på hur tjock fisken är.
Flytta fisken till ett varmt fat när den är genomstekt. Vispa ner ytterligare 2 msk smör och apelsinskalet i såsen. Smaka av om det behövs salt.
Servera fisken med såsen på sidan och dekorera med skivor av salladslök. Blir gott med en sallad.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner