Ugnsbakad kycklinggryta
En verkligt läcker rätt, som doftar förföriskt och som kombinerar Orienten och Skandinavien på ett märkligt sätt. Det passar förträffligt med ett vin som har runda söta toner. Är trots många ingredienser enkelt att tillreda.
Detta behöver du till fyra:
Fyra stor kycklingbröst, skurna i 5-6 bitar
olivolja
2 teskedar kummin (mald)
2 teskedar koriander (mald)
1 tesked fänkålsfrön (mald)
1 tesked curry
1 matsked krossad vitlök
1 stor gul lök
3 cm lång skalad ingefära
1 stor grön chilifrukt, rensad
2 matskedar vatten
1/2 dl pressad citron
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 dl Västerbottensost
1 tesked salt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Stek kycklingen i olivolja i en stor stekpanna så att den får färg. Ställ pannan åt sidan med kycklingen i.
Lägg i 2 matskedar olivolja i en stor kastrull och värm upp. Lägg i salt, kummin, koriander, fänkål, curry och vitlök och fräs ihop under omrörning då och då ca 1 minut. Kör löken, ingefäran, chilin, citronsaft och 2 matskedar vatten i en matberedare så att du får en jämn pasta.
Rör ner lökpastan i kryddmixen och låt sjuda under omrörning i ett par minuter.
Blanda samman en burk tomater med en burk kokosmjölk i matberedaren (du behöver inte göra den ren efter lökpastan). Häll ner blandningen i kastrullen med kryddorna. Rör om ordentligt och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter.
Häll blandningen över kycklingen i den stora stekpannan. Stoppa mitt i ugnen och låt baka i ca 30 minuter.
Strö över osten och kör i ugnen till dess att osten smält och fått färg, ca 15 minuter. Kontrollera för säkerhets skull under tiden.
Servera med ett gott ris.