Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är mycket lättare att laga än du tror. Det enda du behöver ha är muffinsformar som är ”non stick”. Resten går som en dans. Så dricker du mousserande vin till.
Detta behöver du till fyra:
50 g laxrom
2 stora ägg, lätt vispade
1 kryddmått muskot
3 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
250 g gösfilé, utan skinn och ben
till såsen:
15 cl torrt mousserande vin
1 msk fiskfond, koncentrerad
20 g smör
1 schalottenlök, skalad och mycket finhackad
20 g mjöl
15 cl vispgrädde
4 kvistar körvel till dekor
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Skär fisken i mindre bitar och lägg dem i en matberedare med de lättvispade äggen, muskot och salt och peppar.
Kör matberedaren till dess att du får konsistensen av puré. Lägg över i en skål, täck med plast och låt stå kallt i minst sex timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ca 3 cm kokande vatten i en braspanna eller stor fat/skål med kanter. Placera det mitt i ugnen.
Smält smöret i en kastrull och lägg i löken på medelvärme. Stek under omrörning några minuter. Lägg i mjölet och rör under lätt kokning i 1-2 minuter. Tillsätt det mousserande vinet i omgångar under omrörning. Lägg i fonden och grädden under kraftig omrörning. Låt sjuda 2 minuter och smaka av med salt och peppar. Ta såsen av värmen, men håll den varm över kokande vatten om det behövs.
Ca 45 minuter innan servering lägger du tillbaka fisken i matberedaren tillsammans med grädden och kör det tillsammans så det verkligen blandas.
Fyll muffinsformarna till 3/4 och placera dem i vattenbadet. Stäng ugnen och baka exakt 30 minuter utan att öppna ugnsluckan.
När det är klart ta ut formarna. Skär lite runt kanten med en vass kniv och stjälp upp suffléerna en i sänder först i handflatan upp och ner och sedan till en varm serveringstallrik.
Häll över såsen och lägg på lite laxrom och dekorera med körvel. Finns det sås kvar placera den i en liten kanna att ta från.