Skriv ut recept Skriv ut recept

En fantastisk rätt som är urenkel. Allt bygger på att du ugnsbakar tomater under lång tid och plockar fram en fantastisk smak i dem. Det kan du göra någon dag innan du ska servera pastan så det är mycket praktiskt.
Detta behöver du till sex personer:
1 1/2 kg plommontomater skurna i halvor på längden
4 matskedar olivolja, använd vid flera tillfällen
2 teskedar salt
1/2 tesked svartpeppar
8 hela skalade vitlöksklyftor
1/2 tesked krossad rosépeppar
350 g okokt pasta efter din smak
2 dl hyvlad parmesan
4 matskedar riven färsk basilika
1 matsked koncentrerad grönsaksfond
Så här gör du:
Sätt ugnen på 100 grader.
Placera tomaterna med den skurna ytan uppåt på en ”non-stick” panna. Droppa över 2 matskedar olivolja, salt och svartpepparn. Baka mitt i ugnen i fyra timmar.
Värm upp en stor stekpanna på låg värme. Lägg i 2 matskedar olivolja och när den blivit varm lägger du i de hela vitlöksklyftorna. Stek på låg värme i 15 minuter. Rör om då och då. Ta ur vitlöksklyftorna och finhacka dem. Lägg tillbaka i stekpannan och häll i tomaterna när de bakat färdigt. Krydda med rosépeppar och häll i fonden. Rör om.
Koka pastan i saltat vatten en minut under vad förpackningen säger. Spara 2 dl av kokvattnet när du häller bort vattnet. Öka värmen under tomatröran till medium. Häll i det sparade kokvattnet och låt koka samman tre minuter. Lägg i den färdigkokta pastan och rör om så att det blandar sig. Servera och strö över hyvlad parmesan och riven basilika.