Svamppasta med Parmesan
Väldigt många smaker som passar förträffligt att bjuda på både en vardag och en fest. Du vet ju att skillnaden mellan fest och vardag inte är vad man lagar utan hur man serverar det. Det blir en härlig smakupplevelse.
Det här behöver du till fyra personer:
250 g bredbandspasta som Tagliatelle eller Pappardelle
2 matskedar smör
2 matskedar olivolja
500 g blandad svamp
1 purjolök, grovhackad
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl finhackad bacon (gillar du inte bacon så stryk bara den – det är gott ändå)
2 kvistar färsk timjan
4 matskedar hackad färsk dragon
2 matskedar majsmjöl
1 dl vitt vin
2 matskedar svampfond eller kycklingfond, koncentrerad
2 dl vispgrädde
2 dl riven Parmesan
Extra Parmesan till serveringen
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Smält smöret och en matsked olivolja i en stekpanna. Lägg i svampen och stek den på medelvärme till dess att svampen mjuknar. Flytta svampen till en skål.
Lägg i samma stekpanna den sista skeden olivolja. Fortfarande medelvärme. Lägg i purjolök, schalottenlök, bacon och vitlök. Stek till dess att löken mjuknat. Det tar ca fem minuter.
Lägg tillbaka svampen och lägg i timjan och dragon. Strö över mjölet och blanda väl. Låt sjuda en minut.
Tillsätt vin, fond och grädde. Blanda ordentligt och låt koka upp. Tillsätt Parmesanen i såsen och rör till dess att den smält. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
Koka pastan enligt instruktion på förpackningen till ”al-dente”. Häll bort vattnet exakt i tid. Låt pastan ånga av lite.
Blanda såsen med den varma pastan. Vänd om några gånger och låt pastan med såsen stå på svag värme två minuter.
Servera direkt och dekorera med lite riven Parmesan.