Thailändsk svampsoppa med räkor
En väldigt uppskattad rätt som för tankarna till Thailands varma stränder och ger en sommarsmak i munnen. Mycket enkelt att laga till. Detta behöver du till fyra:
1 matsked japansk soja
2 burkar kokosmjölk
1/2 liter skogschampinjoner i skivor
3 hg skalade räkor
2 matskedar nypressad lime juice
salt efter smak
2 matskedar hackad färsk koriander
2 teskedar olivolja
1 matsked riven ingefära
1 matsked pressad vitlök
1/2 stjälk citrongräs
2 skedar thailändsk röd curry
3 dl färdigblandad kycklingfond
1 dl vitt vin
redning om du vill ha tjockare konsistens
Så här gör du:
Värm upp olivoljan i en stor kastrull och koka citrongräs, vitlök, ingefära och currypasta under omrörning i två minuter.
Häll på kycklingfonden, sojan och vitt vin och låt sjuda i 10 minuter.
Vill du ha tjockare konsistens ska du reda soppan nu. Annars fortsätter du bara.
Lägg i kokosmjölken och den skivade svampen och låt sjuda till dess att svampen mjuknar. Det tar ca 7 minuter. Rör då och då.
Ta av värmen och lägg i räkor, lime juice och koriander. Rör om och smaka av med salt. Servera och dekorera med färsk koriander.