Tiramisu
Med nya italienska erfarenheter måste vi ju laga den italienska nationaldesserten.
Detta behöver du till 6 personer:
6 äggulor
2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tesked vaniljsocker
4 hg Mascarpone eller Philadelphia creme cheese (helfet)
1/2 dl starkt kallt kaffe
2 matskedar mörk rom
75 gram ”ladyfingers” som är långsmala söta kakor ungefär som fingrar. Du kan torka sockerkaksskivor som alternativ. Du ska ha dem att dränka in i vätska.
3 matskedar fint riven choklad
Myntablad till serveringen
Så här gör du:
Blanda i en kastrull samman äggulor och socker till dess att de löst sig helt. Rör ner mjölken och koka upp på spisen under ständig omrörning. När det kokar upp så låt det koka medan du rör i en minut. Ta det av spisen. Låt det svalna något. Täck sedan kastrullen väl med plastfolie och ställ i kylskåp under en timma.
Vispa ihop grädde och vanilj till ett fast skum. Rör ner osten i blandningen med äggulor. Blanda kaffet med rom. Bryt söner kexen eller den torra sockerkakan ner i kaffe/romblandningen. Lyft upp med en sked och lämna eventuell överbliven vätska.
Lägg hälften av de marinerade kakorna i botten på ett serveringsfat med kant. Lägg på hälften av äggblandningen och därefter häften av grädden. Upprepa lagren en gång till ovanpå. Riv över choklad och ställ i kylskåp 4-6 timmar så att den sätter sig. Servera i vackra bitar med myntablad.