Skriv ut recept Skriv ut recept

Toast med gratinerad sparris

En lättlagad delikatess. Numera hittar du färsk sydamerikansk grön sparris året runt i din butik. Detta är ett mycket trevligt sätt att servera sparrisen som förrätt eller som en liten vickning. Alldeles utmärkt mat till vin. Följ receptet så blir det ett bra resultat. Du måste steka sparrisen först för att få både smak och konsistens på rätt sätt. Detta behöver du till sex personer:
6 skivor vitt bröd
100 g smör
2 buntar grön sparris
2 matskedar olivolja
1 tesked kycklingfond, koncentrerad flytande
1 hg rökt skicka i skivor
2 dl riven gratängost
salt och peppar efter smak
Krasse eller persilja till dekoration
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred smöret på ena sidan av dina brödskivor. Enklast blir det om smöret är ordentligt mjukt. Stek därefter bröden i varm stekpanna först med den smörade sidan ner och därefter med den andra sidan. Stek så att brödet får färg, men inte blir mörka.
Värm oljan tillsammans med kycklingfonden i stekpannan. Bryt av den vediga delen längst ner på sparrisen. Enklast blir det om du bara bryter av den. Den bryts av på rätt ställe av sig själv. Stek därefter sparrisen i ca 5 minuter under skakning så att sparrisen kommer i kontakt med olja runt om.
Lägg brödskivorna i ett ugnsfast fat eller på plåt. Hacka skickan fint och blanda med osten. Lägg sparrisen på brödskivorna. Strö därefter över ostblandningen. Stoppa högt upp i ugnen. Låt gratinera ca 10 minuter. Ta därefter ut sparrisbrödet och klipp över antingen krasse eller strö över finhackad persilja.