Skriv ut recept Skriv ut recept

Nyttigt och gott. Det fungerar som en egen rätt, men det kan också vara ett fint tillbehör till antingen fisk eller kött, stekt, kokt eller grillat. Dessutom lättlagat.
Detta behöver du till fyra:
1 medelstort blomkålshuvud
Salt och peppar efter smak
3 matskedar olivolja
1 stor gul lök, skuren i sex klyftor och sedan skuren i skivor på tvären.
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tesked torr timjan
1 burk krossade tomater
1 matsked pressad citron

1 kryddmått kanel
1/2 tesked mald koriader
2 ägg
1 1/2 dl mozzarella ost
4 tomater i tunna skivor
1 matsked hackad gräslök
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Täck botten på ett ugnsfast fat med folie. Trimma blomkålen och skär bort stam och de nedersta delarna och skär allt i tunna skivor.
Lägg blomkålen i en skål och droppa över 2 matskedar olivolja. Blanda runt ordentligt. Lägg blomkålen på folien i ugnsfatet.
Rosta mitt i ugnen i 20 minuter. Finns det några större bitar så vänd dem efter ca 8 minuter. Ta ur ugnen och lägg blomkålen i en skål.
Sätt ner ugnsvärmen till 175 grader.
Ta bort folien och pensla det ugnsfasta fatet med olivolja. Lägg en matsked olivolja i en stekpanna, hetta upp och lägg i löken och vitlöken. Stek i ca 5 minuter. Salta peppra och lägg i timjan, tomater, citro, kanel och koriander och låt sjuda i ca 15minuter. Smaka av och komplettera med salt och peppar.  Häll tomatröran över blomkålen i skålen och blanda samman. Häll blandningen i den smorda formen.
Blanda samman äggen med 1 dl av mozzarellan i en matberedare till jämn konsistens. Häll försiktigt smeten över blomkålsröran. Placera försiktigt ut tomatskivorna och strö hackad mozzarella och gräslök över tomaterna.
Placera mitt i ugnen och låt baka 30 minuter. Låt vila ca 5 minuter innan du serverar.