Skriv ut recept Skriv ut recept

Tomatsås specialgjord för vin

Varje sås måste anpassas efter vinet för att båda ska komma fram. Vi har gjort denna sås för att den ska möta ett italienskt vin med klassisk syra och beska. Det blir ett hisnande möte där både mat och vin når nya höjder. Ett måste antingen du ska ha en tomatsås till det grillade, till pastan eller som starten på din egen favoritpizza. Allt bygger å tomatsåsen.
Detta behöver du till en grund för pasta sås till 4-6 personer:
2 finhackade gula lökar
2 förpackningar krossade tomater
1  matsked koncentrerad grönsaksfond
1/2 dl olivolja
1 matsked balsamvinäger1 matsked pressad vitlök
2 matskedar pesto
2 lagerblad
1/2 tesked curry pulver
1 matsked finhackad spansk peppar
2 dl rött vin
2 teskedar salt
1 tesked svarpeppar
Gör så här:
Lägg olivoljan i en stor kastrull och värm upp.Lägg i den hackade löken. Låt löken mjukna under omrörning, men inte få någon färg. Lägg i alla övriga ingredienser. Låt koka upp och sänk därefter värmen så att det sjuder. Rör om då och då så det inte fastnar i botten. Låt sjuda i en timma utan lock. Fiska upp lagerbladen. Använd såsen eller spara den. Du kan frysa den och värma den senare. Mycket praktiskt att ha om du får oväntat besök och ska servera en överraskande pasta.
Servera ett italienskt vin som passar som handsken:
Melini Chianti (nr 72533) 75.-