Skriv ut recept Skriv ut recept

Tomatsoppa på klassiskt vis

Tomatsoppa är en rätt som blir väldigt god om du hittar mogna tomater. Du kan också i lågsäsong välja att köpa hela krossade tomater på burk i samma mängd. Fungerar bra. Blir gott med hårt bröd med din favoritost.

Detta behöver du:
1 liter hackade färska tomater (eller krossade på burk)
1 hackad gul lök
4 kryddnejlikor
2 teskedar oregano
1/2 liter färdig kycklingfond (spä koncentrerad 1:5)
2 matskedar smör
1 1/2 matsked vetemjöl
1 tesked salt
1 dl vitt vin
basilikablad och krossad svartpeppar till serveringen
Så här gör du:

Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en soppkastrull och låt koka samman under ca 20 minuter.
Häll soppan genom sil i en stor värmetålig skål. Kasta det som fastnar i silen. Smält smör i soppkastrullen. Rör ner mjölet. Späd med lite av tomatsoppan och rör så att det inte blir klumpar. När mjölet löst sig häller du i resten av soppan. Låt koka upp och sjuda under fem minuter så att mjölsmaken försvinner. Servera varm. Strö över lite basilikablad och krossad svartpeppar vid serveringen