Wallenbergare
Det är en delikatess, men du behöver vara lite noggrann om det ska bli helt perfekt. Ingredienserna måste komma ur kylskåpet just innan tillagningen annars kan det bli problem med köttet och grädden tillsammans. Du severar med potatismos, gröna ärtor, lingon och lite brynt smör.
Det här behöver du till fyra:
400 g kalvfärs, helst finare kött av innanlår
4 äggulor
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
1/2 krm cayenne
1/2 krm vitpeppar
12 msk finrivet vitt formbröd alt ströbröd
200 g skirat smör
Så här gör du:
Lägg färsen i en bunke. Rör i saltet följt av vitpeppar och cayenne. Arbeta snabbt,blanda ordentligt.
Rör i äggulorna en i taget och sedan grädden i små skvättar om ungefär en matsked i taget. Smeten ska vara lite rinnig. Ställ in i kylen och låt vila en timme.
Kör kanstkuret formbröd i matberedaren eller smula det mycket fint för hand. Bred ut i ett tunt lager på en tallrik. Fukta händerna i ljummet vatten och forma biffar av den lösa kalvsmeten. Vänd dem snabbt i brödet och stek i smör ungefär två minuter på varje sida.
Lägg biffarna i en ugnsfast form och ställ i ugnen 200 grader nedersta falsen. Låt biffarna steka färdigt 6–8 minuter.
Servera med mos, ärtor, lingon och skirat smör.