Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad lax med soja och ingefära

En mycket trevlig och lättlagad orientalisk fiskrätt. Den fungerar också strålande med vit fisk om du hellre vill ha det. Också lätt att laga till många.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé utan skinn och ben
5 msk japansk soja
2 msk vitvinsvinäger
4 vitlöksklyftor, pressade
4 tsk riven ingefära
1 tsk röd thailändsk curry
2 tsk olivolja
4 msk rostade sesamfrön till serveringen
hackad salladslök till serveringen
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman soja, vinäger, ingefära, vitlök och curry i en kastrull och låt koka samman ett par minuter.
Salta och peppra laxen runt om. Lägg laxen på ett ugnsfast fat och pensla på dressingen.
Placera laxen mitt i ugnen i 15 minuter. Pensla ett par gånger ytterligare under baktiden.
Salta och peppra försiktigt resterande dressing (tänk på att sojan är salt).
Rosta sesamfrön i en torr panna till dess de får färg. Ta bort direkt så att de inte eftersteker.
Ta laxen ur ugnen och strö över sesamfrön. Lägg över lite folie och låt laxen vila 3-4 minuter. Strö över hackad salladslök och servera med lite av den sparade dressingen. Fungerar bra med lite ris.