Ugnsbakad lax med tomater och vitlök
Ursprungligen en italiensk rätt där man verkligen kan kombinera fisk med ett fylligt rött vin. Mycket lättlagat.
Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer med skinn
1 1/2 l körsbärstomater
4 schalottenlökar i tunna skivor
6 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 dl olivolja
1/2 dl pressad citron
färsk basilika
salt och peppar
pesto till serveringen
Rivet skal från en citron
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg tomater, vitlök, lök, olivolja med lite salt och peppar i en ugnsfast form. Ställ formen mitt i ugnen och baka blandningen i 20 minuter eller till dess att tomaterna spricker.
Lägg laxfiléerna över röran med skinnsidan ner. Salta och peppra på ovansidan och häll över citronsaften.
Baka mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter. Efter halva tiden öser du laxen med såsen.
Servera med några droppar pesto på varje laxfilé och med lite grovt hackad basilika. Riv över citronskal.