Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad lax med tomater och vitlök

Ursprungligen en italiensk rätt där man verkligen kan kombinera fisk med ett fylligt rött vin. Mycket lättlagat.

Detta behöver du till fyra:
4 laxfiléer med skinn
1 1/2 l körsbärstomater
4 schalottenlökar i tunna skivor
6 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 dl olivolja
1/2 dl pressad citron
färsk basilika
salt och peppar
pesto till serveringen
Rivet skal från en citron

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg tomater, vitlök, lök, olivolja med lite salt och peppar i en ugnsfast form. Ställ formen mitt i ugnen och baka blandningen i 20 minuter eller till dess att tomaterna spricker.
Lägg laxfiléerna över röran med skinnsidan ner. Salta och peppra på ovansidan och häll över citronsaften.
Baka mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter. Efter halva tiden öser du laxen med såsen.
Servera med några droppar pesto på varje laxfilé och med lite grovt hackad basilika. Riv över citronskal.