Skriv ut recept Skriv ut recept

Enkel och klassisk matlagning. Inte svårt och ger härligt resultat. Lika bra till vardags som till fest.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar torskrygg (utan skinn och ben)
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
4 msk smält smör
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl ströbröd
Till såsen:
3 msk smör
3 msk vetemjöl (eller majsmjöl)
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 1/2 dl riven Parmesan
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 msk pressad citron
1 msk koncentrerad fiskfond
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör i den pressade vitlöken.
Salta och peppra torsken runt om. Smörj en ugnsfast form och placera fiskbitarna i den lite från varandra. Pensla fisken med vitlökssmöret. Strö över lite ströbröd och droppa resterande vitlökssmör på ströbrödet.
Smält smöret till såsen i en kastrull på medelvärme. Rör ner mjölet och rör till dess att blandningen blir helt jämn. Häll långsamt i grädden under ständig omrörning så att det inte klumpar sig. Fortsätt att röra ner mjölken: När det blandat sig rör du ner övriga ingredienser i såsen och låter den koa upp under omrörning. Koka minst 5-6 minuter. Ta därefter såsen av spisen.
Häll såsen mellan fiskfiléerna på ugnsformen. Placera den mitt i ugnen och baka till dessa att såsen fått färg. Det tar ca 20 minuter. Servera med lite pressad potatis och en grön sallad.