Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett helt brytbröd med vitlök och Brie

, ,

Det kan inte bli enklare och inte heller festligare. När du dukar fram det heta brytbrödet med sina underbara dofter som tilltugg till ett kallt glas mousserande vin så är det en fullträff. Du njuter både med ögat och gommen.
Detta behöver du till ett bröd, som räcker gott till 6 personer:
1 helt vitt surdegsbröd med fin skorpa
1 hel stor vitlök eller två mindre
200 g smör till olika saker
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 stor hel Brieost
2 msk hackad persilja till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär av den översta centimetern av vitlöken så att du ser de öppna topparna på alla vitlöksklyftorna.
Placera vitlöken på en stor bit aluminiumfolie.
Smält 2 msk smör. Salta vitlöken på ovansidan. Häll över det smälta smöret och sedan den pressade citronen. Knut ihop aluminiumfolien till ett tätt paket. Låt baka mitt i ugnen i 45 minuter.
Ta ut vitlöken och låt svalna. Pressa ur vitlöksklyftorna ur skalet (ta hjälp av en gaffel om det behövs). Hacka vitlöken. Smält resterande smör och lägg i den hackade vitlöken.
Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Skär skivor i brödet som inte ska gå igenom utan stanna drygt en cm från botten. Skär med 1-2 cm avstånd.
Lägg brödet på en stor bit aluminiumfolie (stor nog att slå in brödet i). Häll försiktigt ner smöret med vitlökshacket i skårorna. Öppna med fingrarna så att smöret hittar ner.
Skär bort kanten på Brieosten och skär den i tunna skivor. Stoppa ner Brieskivor i skårorna där du hällt smöret. Tryck ner ordentligt.
Vik ihop folien till ett paket. Baka brödet i 15 minuter i ugnen. Öppna sedan upp folien och låt brödet bakas ytterligare tio minuter.
Ta ur ugn och folien. Låt svalna en aning och servera det som brytbröd dekorerat med lite persilja.